
Question 1: Is there any data that radiopharmaceuticals that are now going to be SI K will need 340B 
modifiers?  I think they were previously excluded. 

Answer: There is no indication that the separately payable radiopharmaceuticals are exempt from 
reporting the 340B modifier. Prior to January 1, 2025, radiopharmaceuticals were “policy packaged” and 
assigned to status indicator “N”. Beginning January 1, 2025, radiopharmaceuticals with a per-day cost of 
$630 or higher will be separately payable. Because certain radiopharmaceuticals will be assigned to a 
payable SI, it appears that the 340B modifier TB, Drug or biological acquired with 340b drug pricing 
program discount, reported for informational purposes, would be appropriate.1 

 

Question 2: Can we use regular office visit codes with modifier GT for phone calls for Medicare? It 
seems that Medicare will not cover the new codes as there are other more specific codes. 

Answer: For 2025, the telehealth regulations revert to the pre-COVID-19 regulations. This means that 
the geographical restrictions (patient must be located in a rural area) and originating site requirements 
are back in place. When appropriate, facilities may report HCPCS code Q3014, Telehealth originating site 
facility fee. There are certain audio-video or audio-only codes that may be provided to patients at home 
when the call is for the diagnosis and treatment of a behavioral health or substance abuse condition. In 
this limited circumstance, modifier GT, Via interactive audio and video telecommunication systems, may 
be used.2 

 

Question 3: Will Medicare still accept the office visit codes with modifier 95 or just not cover telehealth 
at all? 

Answer: Barring any legislative change, Medicare will not cover telehealth for facilities reimbursed 
under the Outpatient Prospective Payment System (OPPS).3 

 

Question 4: I had a clarifying question about policy changes to remote services, specifically therapies 
and medical nutrition therapy (MNT).  Will this be an across the board change that hospital staff may no 
longer provide remote services beginning January 1, 2025? 
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Answer: That is correct. Barring any legislative changes, outpatient therapy services, diabetes self-
management training, and medical nutrition therapy services provided by facility staff will no longer be 
available via telehealth. The practitioners were added as “approved providers” for the COVID-19 
pandemic and will be removed as providers effective January 1, 2025.4 

 

Question 5: Is the digital mental health technology (DMHT) limited to a certain product name or brand? 

Answer: No. DMHT devices are not limited to a certain product or brand. However, the devices must 
meet the following criteria, which was outlined in the Physician Final Rule: 

• The device must be cleared under section 510(k) of the Federal Food, Drug, and 
Cosmetic Act or granted De Novo authorization by the FDA 

• The billing practitioner must be incurring the cost of furnishing the device 
• The device must be furnished in association with ongoing mental health treatment 

under a plan of care 
• The patient must be diagnosed with a mental health condition and have been 

prescribed the device5 
 

Question 6: What is the service category and subcategory for HCPCS codes G0552 and G0560? 

Answer: The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) does not provide categories and 
subcategories for their codes. Several of the book manufacturers have created helpful categories when 
publishing the HCPCS codes. In one edition of the HCPCS book, these codes are listed under category 
“Procedures” and subcategory “Professional Services”. 

 

Question 7: Do the pass-through devices apply to specific products/brands? 

Answer: Yes. The newly created pass-through codes apply to only devices that have met CMS criteria for 
pass-through payment. At the current time, there is a specific device described by each of the new 
codes. 

• HCPCS code C1735 describes the Symplicity Spyral™ Catheter 
• HCPCS code C1736 describes the Paradise® Ultrasound Renal Denervation System 
• HCPCS code C1737 describes the iFuse Bedrock Granite™ Implant System 
• HCPCS code C1738 describes the Precision GI 
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• HCPCS codes C1739 and C9610 have also been added to the code set for 2025, but these 
code were not addressed in the Final Rule, and there is no additional information 
available at the current time 

 

Question 8: For procedures that have been miscalculated by CMS, is it possible to request retrospective 
reimbursement? 

Answer: Unfortunately, no. The OPPS is a budget-neutral payment system, meaning that any increases 
in reimbursement must be offset somewhere else. CMS will occasionally make adjustments elsewhere in 
order to offset potential harm to hospitals. However, with the recent miscalculations, CMS is correcting 
their error before the codes go into effect in 2025 because an alert reader noticed the error in the 
Proposed Rule.  

 

Question 9: Is modifier JG expiring only for Medicare? Will it still be valid for Medicaid? 

Answer: Modifier JG, Drug or biological acquired with 340B drug pricing program discount, reported for 
informational purposes, is a HCPCS Level II modifier that will not be validated as of January 1, 2025. 
Although each payer, including the state Medicaid programs, can create their own billing and payment 
rules, it would be unusual to allow use of an expired code. 

 

Question 10: CPT® code 99441 has been deleted and replaced with 98012, which Medicare will not 
cover. Is there an equivalent code that Medicare will cover? 

Answer: Medicare does not provide reimbursement for CPT® code 99441, Telephone evaluation and 
management service by a physician or other qualified health care professional who may report 
evaluation and management services provided to an established patient, parent, or guardian not 
originating from a related E/M service provided within the previous 7 days nor leading to an E/M service 
or procedure within the next 24 hours or soonest available appointment; 5-10 minutes of medical 
discussion, which is assigned a status indicator of “B” under the OPPS and will also not provide 
reimbursement for CPT® code 98012, Synchronous audio-only visit for the evaluation and management 
of an established patient, which requires a medically appropriate history and/or examination, 
straightforward medical decision making, and more than 10 minutes of medical discussion. When using 
total time on the date of the encounter for code selection, 10 minutes must be exceeded, which will also 
be assigned a status indicator of “B” in 2025 under the OPPS. 

 

Question 11: Are the TB, JZ, and JW modifiers still required based on the status indicator: Is the K1 
status indicator the same as the K for reimbursement purposes? 

Answer: CMS has not published any new information regarding reporting drug waste nor 340B 
modifiers. Status indicator “K1”, Non-Opiod Drugs and Biologicals for Post-Surgical Pain Relief, functions 
the same as status indicator “K” for reimbursement purposes. Therefore, we assume that modifier 
requirements will apply to status indicator “K1”. However, you may wish to reach out to your local 



Medicare Administrative Contractor (MAC) for additional guidance. Additional information will be 
provided through Vitalware as it becomes available. You will receive separate reimbursement for any 
item with a status indicator of “K1”, although the reimbursement calculations are different for these 
products, which are not subject to the drug-threshold packaging policies. Current reimbursement 
amounts may be viewed in VitalKnowledge for all codes, including those items assigned status indicator 
“K1”. 

 

Question 12: Do we assign HCPCS codes C9804 to the ON-Q pump as well as to the drug? There are two 
parts to the pump. Should we use two lines with C9804? 

Answer: HCPCS code C9804, Elastomeric infusion pump (e.g., On-Q* pump with bolus), including 
catheter and all disposable system components, non-opioid medical device (must be a qualifying 
Medicare non-opioid Medical device for post-surgical pain relief in accordance with section 4135 of the 
CAA, 2023), includes the catheter and all disposable system components per the code description and 
should therefore only be assigned once. It is important that the cost of the full device be reported to 
CMS, so it is recommended to report the cost of all the components on a single line with HCPCS code 
C9804. Note that the drug used in the device is separately reportable from the device and should be 
billed separately using revenue codes and HCPCS codes, as appropriate. 

 

Question 13: Will CMS reimburse CPT® code 98016? 

Answer: CMS has assigned a status indicator of “B” to 98016,  Brief communication technology-based 
service (eg, virtual check-in) by a physician or other qualified health care professional who can report 
evaluation and management services, provided to an established patient, not originating from a related 
evaluation and management service provided within the previous 7 days nor leading to an evaluation 
and management service or procedure within the next 24 hours or soonest available appointment, 5-10 
minutes of medical discussion, for 2025, meaning that the code will not be reimbursed under the 
Hospital OPPS. This code is for use by physicians or other qualified healthcare professionals who are able 
to report E/M services. 

 

Question 14: How do we identify items with a status indicator of “H1”? Are these items specific to 
certain products/brands? 

Answer: The list of items that have been assigned status indicator “H1”, Non-opioid Medical Devices For 
Post-Surgical Pain Relief, as of January 1, 2025 was provided in the PowerPoint presentation and is listed 
again below for your convenience. The new codes are device specific and can only be used when the 
product meets the definition in the code descriptor. To qualify for separate reimbursement, the device 
must be used to deliver a therapy to reduce postoperative pain or produce postsurgical or regional 
analgesia; must be FDA approved; and must demonstrate the ability to replace, reduce, or avoid opioid 
use. 

 



 

 

Code Descriptor 

C9804 Elastomeric infusion pump (e.g., On-Q* pump with bolus), including catheter and all disposable system 
components, non-opioid medical device 

C9806 Rotary peristaltic infusion pump (e.g., ambIT pump), including catheter and all disposable system 
components, non-opioid medical device 

C9807 Nerve stimulator, percutaneous, peripheral (e.g., SPRINT peripheral nerve stimulation system), 
including electrode and all disposable system components, non-opioid medical device 

C9808 Nerve cryoablation probe (e.g., cryoICE, cryoSPHERE, cryoSPHERE MAX, cryoICE cryoSPHERE, cryoICE 
cryO2), including probe and all disposable system components, non-opioid medical device 

C9809 Cryoablation needle (e.g., Iovera system), including needle/tip and all disposable system components, 
non-opioid medical device 

 

 

Question 15: Is there anything that our hospital needs to report on the facility claims we bill to satisfy 
the HCHE Measure? 

Answer: There is nothing to report on individual facility claims to satisfy this measure. The Hospital 
Commitment to Health Equity (HCHE) measure in the Hospital Outpatient Quality Reporting (OQR) 
Program is an attestation-based measure designed to assess a hospital’s commitment to health equity 
across five domains. Affirmative attestation is required for all elements within each domain in order to 
qualify for a point in the domain. Table 159 shows the attestation domains for this measure. 

 

 



 

 


